Medaxes neemt akte van het ‘claw back’-arrest van het Grondwettelijk Hof en verwelkomt de steun van Minister Vandenbroucke voor meer stabiliteit in de sector van de goedkope geneesmiddelen.
Medaxes neemt akte van de uitspraak die het Grondwettelijk Hof vandaag gedaan heeft in het beroep dat door merkgeneesmiddelenbedrijven ingesteld werd tegen een wettelijke bepaling uit 2020 die de producenten van goedkope geneesmiddelen vrijstelt van zogenaamde claw back-taks[1].
Voor Medaxes blijft het hoe dan ook belangrijk dat de sector van de off-patent geneesmiddelen zijn rol kan blijven spelen als gangmaker voor de betaalbaarheid van geneesmiddelen. En die komt onder druk: zo verdween het afgelopen jaar één vijfde van de generische geneesmiddelen van de Belgische markt. Medaxes verwijst hierbij naar de permanente en onvoorspelbare prijserosie van de afgelopen jaren. Zo kreeg een gemiddeld generisch geneesmiddel op 14 maanden tijd drie prijsdalingen te verwerken, met daar bovenop een maandelijkse en trimestriële serie van mogelijkse herzieningen van de RIZIV-prijslijsten.
Medaxes is dan ook verheugd dat op het webinar dat het vandaag organiseerde, Minister Vandenbroucke aangegeven heeft werk te willen maken van meer stabiliteit en voorspelbaarheid in de sector. Voor Medaxes maakt het behoud van de vrijstelling van de claw back hier deel van uit. In vergelijking met andere Europese landen is het overigens uitzonderlijk dat generische en biosimilaire geneesmiddelen aan een claw back-taks onderworpen zijn.
Medaxes zal dan ook het arrest dat vandaag bekend gemaakt werd verder onderzoeken met zijn juridische experten.
[1] De claw back-taks bestaat erin dat geneesmiddelenproducenten de overschrijding van het RIZIV-budget voor geneesmiddelen moeten terugstorten aan de Staat. De claw back-taks kan oplopen tot 6% en meer van de omzet die de producenten verwezenlijken op terugbetaalde geneesmiddelen die zij in België commercialiseren. Geschat wordt dat voor de sector van de goedkope off-patent geneesmiddelen de claw back-taks aldus tot 50 miljoen euro per jaar kan bedragen.